Schengen Vizesi Türleri
Schengen vizesi Bölgesine üye ülkelerden herhangi birinden alınan Schengen vizesi sahibine geçerliliği ve süre kısıtlamaları kadar Avrupa Birliği Schengen üyeleri ve aynı zamanda EFTA Schengen üyeleriyle ilgili olarak tüm Schengen vizesi Bölgesi dahilinde serbest dolaşım izni verir.
Herhangi bir Schengen ülkesinin elçiliği/konsolosluğu tarafından düzenlenen ilgili vize türüne göre seyahatin mahiyeti ve diğer ilgili koşullar gereğince ilgili vize için geçerli olan farklı kısıtlamalar bulunmaktadır.
1.Tek Tip Schengen Vizeleri (USV)
Tek Tip Schengen Vizesi, Schengen Bölgesine Üye Ülkelerden birinin giriş tarihinden başlayarak altı ayda bir maksimum 90 güne kadar süreyle istenilen bölgeden geçme veya orada konaklama iznini temsil eder.
Kişinin Tek Tip Schengen Vizesi aldıktan sonra seyahat edebileceği ülkeler şunlardır: AVUSTURYA, BELÇİKA, ÇEK CUMHURİYETİ, DANİMARKA, ESTONYA, FİNLANDİYA, FRANSA, ALMANYA, YUNANİSTAN, MACARİSTAN, İZLANDA, İTALYA, LETONYA, LİTVANYA, LÜKSEMBURG, MALTA, HOLLANDA, NORVEÇ, POLONYA, PORTEKİZ, SLOVAKYA, SLOVENYA, İSPANYA, İSVEÇ, İSVİÇRE.
Tek Tip Schengen Vizesi, seyahat etme maksadına göre, hem “A” hem de “C” kategorisi için geçerlidir.
- “A” kategorisi, sahibine Schengen Ülkesi Bölgesine girmeden Schengen Ülkesi Havalimanı dış hatlar bölgesinden seyahat etmesine izin veren Havalimanı Transit Vizesini temsil etmektedir. Havalimanı transit vizesi, Schengen Ülkesi Havalimanından aktarmalı uçuş yoluyla Schengen dışı bir ülkeden başka bir Schengen dışı bir ülkeye seyahat eden vatandaşlar için zorunludur.
- “C” kategorisi, sahibine vizenin geçerliliğine bağlı olarak belirli bir süreyle bir Schengen Ülkesinde (Schengen Bölgesi) ikamet etme izni veren Kısa Süreli bir vizeyi temsil eder. Bu kategori, vize sahibinin seyahat maksadına göre şu şekillerde alınabilir:
- Tek giriş vizesi, sahibine, bir Schengen ülkesine (Schengen Bölgesi) belirli bir süreyle sadece bir kez girme izni verir. Girdiğiniz Schengen Bölgesinden ayrıldıktan sonra Schengen Bölgesinde konaklamak için izin verilen süre henüz sona ermemiş olsa bile vizenin geçerliliği sona erer.
- Çift giriş vizesi, yukarıdakiyle aynı politikayı uygular, ancak Schengen Bölgesine iki kez girmenize izin verilir, yani vizenizin izin verdiği süre boyunca Schengen Bölgesine girebilir, oradan çıkabilir ve hiçbir sorun olmadan tekrar girebilirsiniz. İkinci kez o ülkenin dışına çıktığınızda vizenin süresi sona erer.
- Çoklu giriş vizesi, sahibine, istediği şekilde Schengen Bölgesine girip çıkma izni verir. Ancak, bu vize sahibine Schengen Bölgesinde Schengen üyesi bir ülke ile Schengen üyesi olmayan bir ülke arasında sınırdan geçtiği günden başlayarak altı ayda bir maksimum 90 gün konaklama izni verir.
2. Sınırlı bölgesel geçerliliği olan vizeler (LTV)
Alınan bu vize türü sadece vizeyi düzenleyen Schengen ülkesinde veya bazı diğer durumlarda vizeye başvururken özel olarak belirtilen belirli Schengen Ülkelerinde seyahat etmenize izin verir. Bu vize, bu Schengen ülkelerinin dışında daha önce belirtilmemiş tüm diğer Schengen ülkelerinde geçersizdir. Bu vize türünün sahibi ilk veya son varış yeri hedefi olmayan başka bir Schengen ülkesine giremez veya oradan geçemez.
Bu vize türü çok özel durumlarda düzenlenir; örneğin, hayırsever bir sebep veya ortak USV sistemine bir istisna olarak uluslararası zorunluluk altında. Bu vize türü geçerli bir seyahat belgesi olmayan ancak herhangi bir acil durumda Schengen bölgesine seyahat etmek durumunda olan kişiler için geçerli olabilir.
3. Ulusal Vizeler
“D” kategorisindeki ulusal vize Schengen ülkelerinden birinde okuyacak, çalışacak veya kalıcı olarak ikamet edecek olan kişilere verilir. Ulusal vize, Schengen ülkesinde daha sonra ülkelerine dönecek şekilde belirli bir süre ve tek bir amaçla ikamet etmesi gereken kişilere verilen tek giriş vizesinden olabilmektedir. Öte yandan, ulusal çoklu giriş vizesi de belirli kişilere verilir ve sahibine, bu Schengen ülkesine dilediği gibi giriş çıkış yapabilme ve aynı zamanda başka vize şartları olmadan tüm Schengen Bölgesinde seyahat etme izni verir.
Çok girişli ulusal vize almak isteyen kişi belirli kriterleri karşılamalıdır:
- Uluslararası öğrenci programı bir yıldan uzun olmayacak bir süreyle vize verecektir.
- Schengen ülkelerinden birinde tam bir müfredat programında okumaya başlamak üzere olan uluslararası bir öğrenci. Vize, yine, uzatma olasılığı olacak şekilde bir yıl süreyle düzenlenir.
- Schengen ülkelerinden herhangi birinde bir yükseköğrenim kurumunda veya araştırma merkezinde kişiyle ve yakın aile üyeleriyle ilgili pedagojik bir çalışma.
- Uzmanlığını paylaşma maksadıyla sporcu, ressam veya başka türde bir meslekte uzmanlığından dolayı Schengen ülkelerinden herhangi birinde seyahat eden bir profesyonel.
- Kişinin Schengen Bölgesinden belirlenen bir zaman diliminde ayrılmasına engel olan sağlık durumu gibi acil durumlar.
5 Nisan 2010 tarihinde yürürlüğe giren Avrupa Parlamentosu ve Konseyinin Yönetmeliği altında bir Schengen ülkesi tarafından düzenlenen geçerli bir uzun süreli vizeye sahip olan üçüncü ülke vatandaşı her 180 günlük dönemde 90 günden daha fazla olmayacak şekilde diğer Schengen ülkelerinin topraklarında seyahat edebilir ve konaklayabilir.